HS: Miksi minun oli pakko lopettaa hyvin alkanut opiskelu jäätyäni työttömäksi?

Suomessa on kohta massatyöttömyys, ja uudelleen kouluttautuminen on säännösten takia mahdotonta, kirjoittaa nimimerkki Pyörittelenkö vain peukaloitani? HS:n mielipidepalstalla.

Olen ollut pitkään oman alani töissä. Alallani irtisanomiset ovat olleet arkipäivää ja työllistyminen heikkoa. Siksi olen pahimman varalta suorittanut uuteen ammattiin tähtääviä opintoja töiden ja perheen arjen pyörittämisen ohella.

Opintoni ovat tähän asti edenneet suunnitellusti, mutta maaliskuun alussa pahin mahdollinen asia tapahtui: jäin työttömäksi. Ällistykseni oli suuri, kun kävi ilmi, etten työttömänä voisikaan suorittaa opintoja ja näin edistää työllistymistäni työttömyysjakson aikana.

Ketä tällaiset säännökset palvelevat? Suomessa on kohta massatyöttömyys, ja uudelleen kouluttautuminen on säännösten takia mahdotonta.

Aikuisella ihmisellä opintotuet on käytetty, eikä perheellisellä ole varaa kieltäytyä minimitoimeentulosta, jonka työttömyyspäiväraha tarjoaa.

Pyörittelenkö vain peukaloitani?

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

 

Tätä tilannetta pelkään myös itse. Ennen oli mahdollista keskeyttää opinnot vuodeksi oppilaitoksesta, jos joutui työttömäksi, ja opintoja oli mahdollista taas jatkaa, kun sai uuden työpaikan, tosin oli odotettava sen vuoden keskeyttämisajan kuluminen loppuun. Nykyisin opintojen keskeyttäminen ei ole mahdollista, vaan on pakko erota oppilaitoksesta kokonaan, jotta voi ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon, jolloin on oikeutettu saamaan työttömyyskorvausta.

Vanhalla tutkinnolla et työllisty, uutta et voi suorittaa. Ketä tämä systeemi palvelee?