Me Naisissa oli artikkeli nuorten naisten katoamisesta työmarkkinoilta:

 

Suomalaisesta työvoimasta ”puuttuu” tällä hetkellä kymmeniätuhansia Masalinin ikäisiä, siis 25–44-vuotiaita, naisia. Määrä on merkittävä, sanoo erikoistutkija Hanna Sutela Tilastokeskuksesta.

– Tätä tapahtui 1990-luvun alun lamassa ja tapahtuu nyt uudestaan. Naiset vetäytyvät vapaaehtoisesti työelämän ulkopuolelle.

Yleisimmin se tarkoittaa sitä, että naiset eivät palaa vanhempainvapaan jälkeen töihin, koska työpaikkaa ei joko ole tai töiden nykyvaatimusten ja pikkulapsiarjen sumpliminen yhteen tuntuu mahdottomalta.

...

Suomessa onkin työelämässä on–off-malli, sanoo erikoistutkija Sutela. Joko olet kokonaan töissä tai et ole lainkaan. Näin siitä huolimatta, että pienten lasten vanhempia on yritetty 2000-luvulla yhä enemmän kannustaa osa-aikaiseen työntekoon.

...

Monet myös tietävät omasta kokemuksesta, mitä nelipäiväinen työviikko voi tarkoittaa: teet viiden päivän työt mutta saat viidenneksen vähemmän palkkaa.

...

Artikkelissa kotiin lapsiaan hoitamaan jäänyt nainen toteaa: – Onhan se hirveän epäreilua, että iso perhe on naiselle melkoinen riskivalinta ja mies voi saada kaiken: sekä ison perheen että uran.

...

Tutkijoiden mukaan työmarkkinoilta uupuu kahdenlaisia naisia: niitä, jotka ovat matalastikoulutettuja ja muutenkin ehkä ilman työtä, ja niitä, joiden puoliso on niin hyvässä asemassa, että pystyy tuomaan yksin leivän perheen pöytään.

 

Lue koko artikkeli täältä:

Me Naiset: Minne nuoret naiset katosivat työmarkkinoilta?

 

Pitäisiköhän itsekin kadota tästä pätkätyömaailmasta tuonne lapsimaailmaan? Mistä voi ostaa vauvakuumeen?