Kodin Kuvalehti: Kolme ammattia opiskellut Mari, 29: ”Yritän tottua ajatukseen, etten koskaan pääse töihin”

Kodin Kuvalehdessä oli haastattelu 29-vuotiaasta kolme ammattia hankkineesta Marista, joka ei ollut onnistunut löytämään töitä sinnikkäistä yrityksistä huolimatta. Tuttu tarina varmaan liian monelle nuorelle nyky-Suomessa, kuten artikkelin info-ruutu summaa:

Pettymysten kierre lamauttaa

Nuorten aikuisten työttömyys on kasvussa. Alle 30-vuotiaista jo 114 000 on ilman työtä. Useimmat löytävät uuden työn alle kolmessa kuukaudessa, mutta työministeriön 5 200 alle 25-vuotiasta on ollut työttömänä yli vuoden. 
Sosiaalityöntekijä ja tutkija Anna-Maria Isolan mielestä Mari Kinnusen tarina on tyypillinen: pettymysten kehä saa ihmisen lannistumaan. Silloin on vaikea nähdä mahdollisuuksia.
Anna-Maria näkee työssään, että hyväkuntoisista nuorista voi tulla haavoittuvia, jos pienikin luonteenpiirre, kuten herkkyys tai aamu-unisuus, yhdistyy fyysiseen sairauteen. Sosiaali- ja terveyspalveluihin pääsystä pitää usein taistella. Kaikki eivät jaksa, ja silloin ongelmat voivat kasautua.
Töitä ei enää riitä kaikille. Jotkut nuoret myös kouluttautuvat väärille aloille. Siinä vaiheessa kun muut hankkivat ensimmäisiä työpaikkojaan, kaikki eivät pääse mukaan. Nuorena se ei välttämättä haittaa, mutta myöhemmin on vaikea ponnistaa mukaan. 

 

Artikkelissa kerrotaan, että Mari on tehnyt 12 harjoittelua TE-toimiston kautta. Itsekin olen joutunut tekemään useita palkattomia harjoitteluja, mutta en sentään kahtatoista! No, vielähän sekin asia ehtii muuttua...