Tähänkö tämä työelämä on oikeasti mennyt? On suoritettava suorittamisen perään. Lisäksi valtio on vetämässä tukensa pois aikuiskoulutuksesta - siis pienipalkkaisilta naisilta, jotka yrittävät pysyä työelämän kehityksessä mukana.

 

HS: Kaksi uutta tutkintoa töiden ja perheen ohessa – ”Ikinä ei tunnu, etten jaksaisi”

Töiden ohessa opiskelu ei enää tarkoita vain iltoja luokkahuoneissa. Espoolainen Nina Tähkäpää on onnistunut yhdistämään työt, koulun ja perheen jo kahdesti.

---

”Muutokset työelämässä eivät vähene, vaan päinvastoin. Siksi on tärkeää, että työn ohessa voi täydentää opintoja tai opiskella kokonaan uuden ammatin”, työelämäasioiden johtaja Saana Siekkinen SAK:sta sanoo.

Ensi vuodesta alkaen aikuisopiskelu voi kuitenkin olla entistä vaikeampaa, sillä hallitus kaavailee aikuiskoulutustuen leikkaamista. Tukea voi saada, jos suorittaa opintoja opintovapaalla. Tuki koostuu valtion maksamasta perusosasta ja ansiosidonnaisesta osasta. Jos säästöpäätös toteutuu, perusosa katoaa ja tilalle on haettava lainaa.

Viime vuonna tukea sai 18 000 ihmistä. Vajaa 80 prosenttia tuen saajista on naisia, ja lähes puolella opintoala on sosiaali- ja terveysala.

”Taloustilanne on vaikea, mutta kaikki paukut pitäisi käyttää siihen, että ihmiset voivat opiskella uutta ammattia”, Siekkinen sanoo.

Tähkäpää on samoilla linjoilla. Hän tietää kokemuksesta, että etenkin perheellisenä taloudellisen tuen on oltava kunnossa. Hän suoritti osan ensimmäisestä tutkinnostaan opintovapaan turvin.

”Jos on valmiiksi muita lainoja ja kuluja, uutta lainaa ei ehkä uskalla ottaa sen kustannuksella, että haluaa kehittää itseään”, Tähkäpää sanoo.

Suomessa aikuisille järjestetään koulutusta yli 1 000 oppilaitoksessa. Opintoja tai koko tutkinnon voi suorittaa eri tasoilla, kuten lukiossa, ammatillisessa aikuiskoulutuksessa ja korkeakouluissa. Myös työväenopistot, yksityiset koulut ja avoin yliopisto ovat vaihtoehto.