Hesarissa oli kolumni esimiesten tominnan tärkeydestä. Omat kokemukseni esimiesten toiminnasta rajoittuvat siihen, että on äärimmäisen hankala saada esimiestä ylipäätänsä kiinni, jos on jotain aivan pakollista kiireistä asiaa hoidettavana, kuten pitäisi ilmoittaa, että joutuu käymään kesken päivän esimerkiksi hammaslääkärissä. Kerran työurani aikana olen päässyt (tai joutunut) kehityskeskusteluun, kun yksi työsuhteeni ylitti rajan, jolloin sellainen on käytävä. Esimies oli valmiiksi täyttänyt kaavakkeeseen pisteluvut, jotka jäivät juuri aina yhden kymmenyksen alle sen, että henkilökohtainen palkanosa olisi noussut. Näin valtionhallinnossa tuhlataan kaikkien tehokasta työaikaa hukkaamalla aikaa prosesseihin, jotka on käytävä vain kulissien vuoksi. Yhdellä työpaikalla erästä tehtävää hoiti puolentoista vuoden aikana viisi eri henkilöä, kun tehtävässään epäpätevä esimies ei kyennyt pitämään työtiimiä kasassa. Lopulta hän otti vaativahkoon tehtävään gradu-vaiheessa olevan opiskelijan aivan eri alalta, kuin tehtävä olisi edellyttänyt. Kai hän sai opiskelijasta koulittua mieleisensä työntekijän alaisekseen. Kolumnissa sanotaan lopussa: "Hyvä esimies on kiinnostunut alaisensa osaamisesta ja sen kehittämisestä ja hän opettaa esimerkillään, miten toimitaan oikein."  Mistä näitä löytää, haluan saada yhden, kiitos!

Moottorina toimii usko urakehitykseen. Samalla elämä jää elämättä, ihmissuhteet solmimatta ja perheet perustamatta.

...

Koulutettujen nuorten loppuun polttaminen on järkyttävää resurssien tuhlausta.

...

Heikossa taloustilanteessa työntekijät joustavat ja sietävät huonoa työilmapiiriä ja surkeaa esimiestä, koska parempaakaan ei ole tarjoilla – tai uskallusta lähteä etsimään sitä.

Huono esimies sairastuttaa, kertovat tilastot. Millaisen psykopaatin alaisuudessa tahansa ei pitäisi sinnitellä ankeinakaan aikoina. Menetettyjä kehittymismahdollisuuksia ja murskattua itsetuntoa on vaikea korjata, terveydestä puhumatta.

Kun työpaikkaa täytetään, meillä ajatellaan, että valinnan kohteena on ainoastaan työnhakija. Amerikkalaiset puhuvat kuitenkin paljon pomon valinnan tärkeydestä. Ota selvää pomokandidaatista ja testaa häntä kysymyksilläsi. Valitse mieluummin hyvä esimies ja vähän huonompi työ kuin päinvastoin.

Hyvä esimies on kiinnostunut alaisensa osaamisesta ja sen kehittämisestä ja hän opettaa esimerkillään, miten toimitaan oikein. Huono esimies aiheuttaa turhautumista ja rapauttaa moraalin myös arvostetun työnantajan palveluksessa. Nuoren työntekijän tulevaisuudelle esimiehen merkitys on ratkaiseva.

HS: Koulutettujen nuorten loppuun polttaminen on järkyttävää resurssien tuhlausta