YLE: Lapin ELY:n työpaikkailmoitus hämmentää: "Paikkaan on jo hakija"

Netissä levisi maanantaina ilmoitus Lapin ELY-keskuksessa avoimena olleesta kalataloussuunnittelijan paikasta. Ihmetystä ilmoituksessa herätti sen teksti, jossa todettiin, että "paikkaan on jo hakija".

Mol.fi-verkkopalvelussa maanantaina ilmoitettu määräaikainen kalataloussuunnittelijan paikka Lapin ELY:ssä on herättänyt ihmetystä.

Työpaikkailmoitus lähti leviämään netissä, koska ilmoitustekstin mukaan "paikkaan on jo hakija". Ilmoitusta jaettiin muun muassa Facebookissa maanantai-iltana ja tiistaiaamuun mennessä se oli jo poistettu mol.fi-palvelusta.

Lapin ELY-keskuksen ylijohtajan Pirkko Saarela luonnehtii hämmennystä herättänyttä työpaikkailmoitusta "ikäväksi kömmähdykseksi".

 

Huoh. Niin jokapäiväistä. Jollakin sattunut pikku kömmähdys, vaikka tuohan nyt on niin tavallista, että avoimeksi laitettuun paikkaan on jo hakija, tyypillisesti tätä tapahtuu julkisella sektorilla.

Tässä tämänpäiväiset postilaatikkooni kolahtaneet hylkykirjeet:

Hyvä x,
Olette hakenut avoinna ollutta tehtäväämme x. Hakemuksia tehtävään saapui 55 kpl. Valitettavasti tällä kertaa valintamme ei kohdistunut teihin. Tehtävään valittiin x. Kiitämme mielenkiinnostanne avoinna ollutta tehtävää kohtaan. Voitte jatkossakin seurata avoimia työpaikkailmoituksiamme osoitteessa x.

Ystävällisin terveisin
x henkilöstöhallinto

 

Paikkaan valittu oli hänen oman Linkedin-profiilinsa perusteella työskennellyt jo kyseisessä tehtävässä 4,5 vuotta, että onnea vaan valinnasta, ja meille kaikille muille turhaan valintaprosessiin osallistumisesta.

Ja tässä tämä toinen:

 

Hyvä x,
Olette hakenut avoinna ollutta tehtäväämme projektisihteeri. Hakemuksia tehtävään saapui 239 kpl. Valitettavasti tällä kertaa valintamme ei kohdistunut teihin. Tehtävään valittiin maisteri x. 
Päätökseen, joka koskee nimittämistä, ei saa hakea muutosta valittamalla (virkamieslaki 57 § 3 mom. 1-kohta).

Ystävällisin terveisin
x

Tehtävään valittu oli hänen oman Linkedin-profiilinsa perusteella työskennellyt kyseisessä tehtävässä jo viimeiset 1,5 vuotta. Onnittelut siis hänellekin valinnasta, hänkin oli aivan varmasti pätevin tehtävään, ja ihan kiva vaivata meitä 238 muuta kyseiseen tehtävään hakemuksen laittanutta. Kai niiden käsittely on myös joidenkin työajasta aina pois.

Julkisella sektorilla voi myös vakinaistaa ilman tehtävän julkista hakumenettelyä, vaikka yleensä on sellainen käsitys, että julkisella sektorilla vakinaiset paikat tulisi laittaa julkiseen hakuun. Olen itse ollut todistamassa tällaista, kun kollegoita vakinaistettiin julkisella sektorilla ilman julkista hakua. En tosin uskaltanut silloin hiiskuakaan siitä tai kyseenalaistaa sitä, koska pelkäsin oman määräaikaisuuteni jatkuvuuden puolesta. Mutta nämä turhat julkiset haut olisi siis vältettävissä, ja niihin olisi mahdollista vakinaistaa ilman näitä turhia julkisia hakumenettelyjä, jotka rasittavat sekä meitä hakijoita, että aivan varmasti organisaatioissa hakurumbaa turhaan pyörittäviä ihmisiä.