YLE uutisoi viikolla Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n tiedotteesta, jonka mukaan hallituksen pakkolakiesitykset julkisen sektorin lomien lyhentämisistä ja parin arkipyhän muuttamisesta työpäiviksi voisi laskelmien mukaan viedä yli 20000 työpaikkaa. Kuulostaa hyvältä muutenkin tässä massatyöttömyyden riivaamassa maassa.

Sairaspäiväkarenssista minulla ei ole sen enempää mielipidettä, koska pätkätyöläinen ei ole tähänkään asti uskaltanut olla sairaslomalla töistä työsuhteen jatkumisen pelossa, vaikka joskus ehkä selkeä tarve olisi voinut ollakin. Palkallisten arkipyhien, loppiaisen ja helatorstain, mahdollinen vieminen herättää puolestaan pätkätyöläisessä enemmänkin vastustusta. Ei nyt loppiainen ehkä niinkään, kun se osuu joulunpyhien jälkeen heti perään, mutta helatorstain vieminen tuntuu pätkätyöläisestä siltä, kuin koko kesäloma vietäisiin! Pätkätyöläiselle kun usein ei ehdi kertyä kuin parisen viikkoa kesälomaa, hyvä jos monesti sitäkään, puhumattakaan talvilomasta, kun sehän vaatisi jo useamman vuoden mittaisen työsuhteen. Helatorstain jälkeisen perjantain on usein saanut lomapäiväksi, jolloin on saanut toukokuun lopulla pidettyä neljän päivän pidennetyn viikonlopun torstaista sunnuntaihin - ja uskokaa tai älkää, mutta pätkätyöläisestä se tuntuu varmasti samalta kuin tavallisesta työntekijästä neljän viikon kesäloma! Tai mistä minä tiedän, ei minulla ole koskaan ollut neljän viikon kesälomaa...

 

JHL laskee, että lomien lyhentäminen ja arkipyhien muuttaminen palkattomiksi voi pahimmillaan viedä julkiselta sektorilta yli 20 000 työpaikkaa.

Liitto ennakoi torstaina julkistamassa tiedotteessaan, että julkisen sektorin lomista saatavat laskennalliset säästöt toteutuvat vasta siinä vaiheessa, kun leikkausta vastaava määrä työntekijöitä vähennetään.

JHL arvostelee hallitusta "täysin tunteettomaksi ja kyvyttömäksi kasvavan ja vaikeutuvan työttömyyden edessä", jos väenvähennykset tehdään irtisanomalla.

YLE: JHL: Lomien lyhentäminen ja arkipyhien muuttaminen voi viedä yli 20 000 työpaikkaa