Hesari uutisoi Väestöliiton tuoreesta perhebarometristä, jonka mukaan Suomessa yksilapsisten perheiden ja kokonaan lapsettomien määrä kasvaa, syntyvyys laskee ja ensimmäisen lapsen hankinta myöhentyy. Ihmisten ihanteelliset ja toteutuneet lapsiluvut ovat molemmat laskeneet verrattuna vuoteen 2007, aikaan ennen finanssikriisiä.

Tutkimus selvittää syyt sille, miksi lastenhankintaa lykätään. Ne ovat sopivan kumppanin puute, nuorten aikuisten halu elää ensin nuoruuttaan sekä työmarkkinoiden epävarmuus. Barometrissä nousivat selvästi syiksi myös muut mielenkiinnon kohteet ja elämäntyylistä luopumisen pelko, nämä muutokset näkyvät tapahtuneen nimenomaan viimeisen seitsemän vuoden aikana.

Yksi suuri syy on lama. Työttömyys tai sen uhka vievät vauvahaaveet, oli kyse ensimmäisestä tai seuraavasta lapsesta.

Kun tutkimuksessa kysyttiin yhteiskunnan tuista, vastaukset eivät olleet myönteisiä. Lähes kuusikymmentä prosenttia vanhemmista piti tukia joko melko tai hyvin huonoina ja joka viides jopa erittäin huonoina. Tämä luonnollisesti korostui, mitä vähemmän vanhemmilla oli tuloja.

Tutkija Anneli Miettinen Väestöliitosta sanoo, että ilmapiiri on muuttunut yllättävän paljon seitsemässä vuodessa.

Hän kehottaa pohtimaan myös joustavampia osa-aikatyön ja osittaisen perhevapaan yhdistelmiä, sillä monen vanhemman mukaan syy siirtää lastenhankintaa olivat työn ja perheen yhteensovittamisen ongelmat ja perhevapaan aiheuttama katkos työssä. Erityisestä tästä olivat huolissaan korkeasti koulutetut naiset.

HS: Lama vei vauvahaaveet – yhä harvempi suomalainen haaveilee isosta perheestä

Pätkätyöläinen ei nyt jokatapauksessa voi(si) lisääntyä ilman pelkoa syrjäytymisestä aivan kokonaan työmarkkinoilta. En edes uskalla kuvitella, mitä parin vuoden poissaolo työmarkkinoilta tekisi senjälkeisille työllistymisyrityksille... Jos nytkin vakkaripaikat menevät järjestään nuorehkoille miehille, ja nuorille naisille jäävät kaikki epämääräiset määräaikaisuudet, kun hehän voivat millä hetkellä hyvänsä pullahtaa raskaaksi ja tulla hyvinkin kalliiksi työnantajalleen, niin tuskinpa työnantajat riemusta kiljuen palkkaavat sellaistakaan naista, jolla on pieni lapsi tai lapsia, määräaikaisuuteen tai vakipaikkaan. Kyllä työnantajat nyt sen verran osaavat yksi yhteen laskea ja ajatella, että sittenhän pienen lapsen vanhempi on koko ajan pois töistä hoitamassa sairasta lastaan, joka päiväkodista kerää kaikenmaailman taudit itselleen. Pehe-etuudetkin taitavat olla vakityösuhteiselle niin paljon paremmat, ettei työttömänä/pätkätyöläisenä/opiskelijana kyllä kannata Suomessa alkaa lisääntyä.