IS: Turkulainen diplomi-insinööri Janne lähetti yli 300 työhakemusta – lopputulos vetää vakavaksi

Korkeakoulutettujen kilpailu Suomen työelämässä on kovaa.

Moni suomalainen on saanut huomata, ettei myöskään korkeakoulututkinto takaa työllistymistä.

Vaikka työpaikkoja avautuu, hakijoita on usein valtava määrä. Vaikka satojen hakijoiden joukosta valikoituisi aivan kärkipaikoille, loppujen lopuksi vain kultasijalle päässyt nappaa työpaikan.

Yhden esimerkin tästä antaa ohjelmistosuunnittelijana työskennellyt tietotekniikan diplomi-insinööri, turkulainen Janne Nykänen.

Nykänen kertoo olleensa työttömänä 4,5 vuotta. Sinä aikana hän kertoo lähettäneensä runsaat 300 työhakemusta.

– Olen päässyt haastatteluun 22 eri yritykseen. Kahdeksan kertaa olen ollut viimeisten joukossa, mutta valinta on kohdistunut syystä tai toisesta toiseen hakijaan.

Nykänen ei ole menettänyt toivoaan työpaikan löytymisen suhteen, koska työnantajilla on ollut kiinnostusta hänen ohjelmistoalan osaamiseensa.

– Valitettavasti se viimeinen askel on jäänyt toteutumatta. Hopeasija ei lohduta, koska vain kultasijalla saa työpaikan, Nykänen harmittelee.

Pitkäaikaistyötön Matti opiskelee toista yliopistotutkintoa

Matti (nimi muutettu) puolestaan on pitkäaikaistyötön, jolta löytyy useita tutkintoja eri koulutusasteilta. Myös hänen työttömyytensä on jatkunut jo useita vuosia.

– Olen lähettänyt työhakemuksia niin runsaasti, että en ole niitä edes laskenut. Olen yksilöinyt niitä työpaikkailmoitusten mukaan, olen lähetellyt avoimia hakemuksia ja jopa brändännyt itseäni harrastusten ja muiden aktiviteettien kautta. Silti työhaastatteluun pääseminen on harvinaista.

Matti kertoo, että hänet on kutsuttu haastatteluun muutaman kerran vuodessa.

– Valtion virkoihin hakiessa valituksi tulee käytännössä aina se henkilö, joka virkaa on jo hoitanut. Samoja työpaikkoja kanssani hakevat muutkin työttömät, opiskelijat ja jo työelämässä olevat, joilla voi olla työstä tuoreempaa kokemusta, Matti sanoo.

Työnhaun jatkuessa Matti opiskelee kokopäiväisesti toista yliopistotutkintoaan. Opintopisteitä on kertynyt runsaasi useammaltakin ammattialalta.

– Lisäksi keskiarvo on ihan hyvä ja tuntuu, että osaisin itsekin osaa kursseista luennoida. Muita varttuneempia opiskelijoita en ole kovin monta nähnyt.