Satakunnan Kansa: Arto, 55, lähetti 50–60 työhakemusta, turhaan: ”Tiedän paremman keinon saada töitä”

Neljän vuoden aikana Arto Lammintaus on työllistynyt kolmeen määräaikaiseen työsuhteeseen ja ollut vuoden yrittäjänä. Kaikki nämä paikat hän on saanut puskaradion avulla. Vinkkien antajat ovat olleet aiempia tai senhetkisiä työtuttuja.

– Jos joku yrityksessä sanoo, että et pääse tähän tehtävään, niin sehän on loistava mahdollisuus keskustella sen ihmisen kanssa, että onko yrityksessä muita avoimia tai piilotyöpaikkoja, joihin minä voisin sopia, Arto Lammintaus sanoo.

”Sen jälkeen, kun jäin jälleen työttömäksi viime kesänä, olen lähettänyt 50–60 työhakemusta. Tuloksetta.

Mulla on sen verran myyntikokemusta, että kun mulle sanotaan ensimmäisen kerran ei, ajattelen, että se ei välttämättä tarkoita ei, vaan se tarkoittaa, että keskusteluyhteys on nyt avattu.

Ehkä yrityksellä on muita sellaisia työtehtäviä, joihin minä voisin sopia.”

– Haen esimerkiksi asiakkuuspäällikön, kuntien elinkeinopuolen tai projektinvetotehtäviä, joissa ei tarvita syvällistä teknistä tietämystä.

Itsetuntoni on terve

”Olen yhä enemmän keskittynyt hakemaan tiukoilla kriteereillä paikkoja, joita itse haluan. Mutta kyllä se silti tuntuu aina kurjalta, kun kuulee, että ei kiitos, tällä kertaa valinta ei kohdistunut sinuun.

Sanon ihan suoraan, että mulla on terve itsetunto ja pystyn hyväksymään sen, että tällä kertaa ei onnistanut. Ymmärrän, ettei torjumisessa ole mitään henkilökohtaista. Toki sitä aina miettii, että no, mistä se jäi tällä kertaa kiinni. Ja pitääkin miettiä, muuten hommassa ei kehity.

Nykyään soitan tai laitan sähköpostia takaisin, että ikävä kuulla että näin kävi, mutta olisiko sinulla aikaa antaa vähän palautetta, että miksi minua ei kutsuttu haastatteluun tai mitä osaamista minulta puuttui.

Haen esimerkiksi asiakkuuspäällikön, kuntien elinkeinopuolen tai projektinvetotehtäviä, joissa ei tarvita syvällistä teknistä tietämystä.

Yhä enemmän on alkanut kiinnostaa myös valmentaminen tai kouluttaminen, koska opettajan koulutuksella ja monipuolisella työelämän kokemuksella koen, että minulla olisi paljon annettavaa. Myös työnä se tuntuisi mielekkäältä, kun voisi auttaa esimerkiksi muita työnhakijoita tai vaikkapa yrittäjyyttä harkitsevia.

Työpaikkoja on muuallakin kuin ilmoituksissa. Jos joku yrityksessä sanoo, että et pääse tähän tehtävään, niin sehän on vain loistava mahdollisuus keskustella sen ihmisen kanssa, että onko yrityksessä muita paikkoja auki. Ehkä mä voisin sopia niihin.”

– Eräs kurssilla tapaamani kaveri sanoi, että kun hän rupesi käyttämään visuaalisia pohjia, kutsuja työhaastatteluihin rupesi tulemaan enemmän.

Luo työnantajalle tarve

”En pelkästään hae työpaikkaa, vaan myyn omaa osaamistani.

Kyllä se joskus sitten natsaa.

Työnantajat eivät välttämättä edes tiedä, että he tarvitsisivat työntekijää. Työpaikalla voi olla jokin asia, jota he eivät koskaan ehdi hoitaa, mutta itse voi tarjoutua ratkaisemaan heidän ongelmansa. Esimerkiksi Tampereen kaupungin työllisyydenhoidon yksikön TreStart-toiminta tukee tätä ajattelua ja kannustaa työnhakijoita ja yrityksiä ratkaisemaan haasteita yhdessä.”

Hae monenlaisia töitä

”Töitä ei ole helppo saada, koska työpaikkoja on nyt vähemmän kuin päteviä hakijoita. Jos tämän kääntää myönteiseksi, niin se tarkoittaa sitä, että jossain vaiheessa tulee myös minun vuoroni.

Tämä kannattaa jälleen ajatella myynnillisistä näkökohdista: tietty määrä yhteydenottoja johtaa tuloksiin.

Koulutukseltani olen yo-merkonomi ja englannin kielen opettaja. On tosi paljon paikkoja, joita voisin hakea.

Älä jumiudu yhteen rooliin, kun haet töitä. Vaikka paljon puhutaan siitä, että töitä saa vain substanssiosaamisella, ei kannata olla mustavalkoinen.

Sinäkin olet luultavasti tehnyt työssäsi monia eri työtehtäviä, ja nuo taidot voivat olla helposti siirrettävissä toiseen ympäristöön, vaikka toimiala olisi hyvinkin erilainen kuin missä olet ennen työskennellyt.”

Ajattele työnhausta, että se on sinun työtäsi tällä hetkellä. Tee työnhakua työpäivän verran päivässä, ja loppu aika on omaa aikaasi. Samoin kuin palkkatyössä ollessasi, muista pitää huolta jaksamisestasi.

Jos torpataan, hae iloa

”Elämää ei pidä laittaa jäihin siksi aikaa, kunnes saa töitä, vaan on elettävä mahdollisimman normaalia ja aktiivista elämää.

Jos on rankka päivä, kun saat monta kielteistä vastausta, seuraavana päivänä on ehkä hyvä tehdä jotakin, joka auttaa palautumaan ja saamaan onnistumisen kokemuksia. Niitä voi saada vaikka harrastuksista, liikunnasta tai ajasta ystävien kanssa.”

”Työtarjonta vilkastunut”

”Minulla ei ole missään vaiheessa tullut sellaista tilannetta kuin monelle työttömälle tulee, ettei saa mitään aikaiseksi.”

”Kun olen vienyt lapset pysäkille, tunnustelen, onko tänään työnhakupäivä vai itsen ylläpitopäivä. Sitten alan hakea töitä, käyn lenkillä, soitan kitaraa, teen ruokaa tai siivoan.

Nyt työpaikkojen tarjonta on alkanut vilkastua. Edellisviikolla hain jo kolmea paikkaa.

Parhaillaan neuvottelen yhdestä piilotyöpaikasta. Tämänkin vinkin sain TreStart-verkoston kautta. Henkilö, jolla olen ollut aiemmin töissä, halusi suositella minua toiselle työnantajalle.

Lisäksi teen konsulttityyppistä tarjousta määräaikaisesta työtehtävästä eräälle yritykselle, että miten yritys voisi säästää.”

Aamulla päiväni lähtee käyntiin ihan räväkästi seitsemältä. Vien lapset bussipysäkille. Toinen lähtee lukioon ja toinen töihin.

Erotu paperilla ja puheessa

”Työnhakijoita on niin paljon, että porukasta pitää erottua heti.”

”Perinteinen mustaa valkoisella -tyyli ei välttämättä riitä. Itse olen käyttänyt visuaalisesti tavallista näyttävämpää hakemuspohjaa. Käytän hillittyä pohjaa, jossa on jotakin kuviota. Näitä cv template -pohjia voi ostaa netistä.

Ilman muuta työpaikkaan pitää myös soittaa ja esittää kysymyksiä, joita muut eivät kysy.

Esimerkiksi elinkeinopuolen hommaa hakiessa kysyisin, missä on kuntanne parhaat alueet, jonne pyritte rakentamaan yritystontteja ja mitä muita tontinkäyttösuunnitelmia teillä on.

Tai että minkätyyppisiä yrityksiä kunnassa on, ja millaisia sinne halutaan lisää.

Pitää osoittaa, että on oikeasti kiinnostunut siitä työstä, ei vain palkasta ja muista eduista. Työnantaja miettii, onko soittaja oikeasti kiinnostunut kyseisestä työstä ja mitä hän siihen voi tarjota vai kyseleekö hakija ympäripyöreitä vain, koska joku on opettanut, että pitää olla aktiivinen.”

Töitä ei ole helppo saada, koska työpaikkoja on nyt vähemmän kuin päteviä hakijoita. Jos tämän kääntää myönteiseksi, niin se tarkoittaa sitä, että jossain vaiheessa tulee myös minun vuoroni.

Hanki verkosto

”Olen lähettänyt viime kesän jälkeen 50–60 hakemusta, ja todennut sen homman lähinnä tuloksettomaksi.”

”Paras keino työllistyä on verkoston kautta. Jos joku pystyy suosittelemaan, että tämä on hyvä tyyppi, niin silloin jalka on jo oven välissä.

Laitan hakemuksiini suosittelijoiden nimet ja toivon, että vastaanottajalla on heidän kanssaan jotakin yhteistä.

Joka paikassa ei voi olla eikä puhua kaikkien kanssa, joten pitää olla paikoissa, joista voi löytyä oikeita työvinkkejä. Yllättävän usein vinkkejä saa muilta työnhakijoilta.

Kannustaisinkin toimimaan pieninä työnhakuryhminä, niin että haetaan töitä porukalla ja jaetaan vinkkejä. Usea silmäpari löytää enemmän kuin mitä löytäisi yksin.

Auttaa, jos haetaan erityyppisiä töitä, jolloin ei tule eturistiriitoja. Ja jos kaverisi pääsee töihin, silloin sinulla on jo kontakti tuohon työnantajaan.

Siitä voi aikanaan seurata paljon hyvää, sillä monissa yrityksissä jo pyritäänkin siihen, että työntekijät vinkkaavat, kun ilmenee tarve palkata lisää väkeä.”

– Valitettavan usein hakemuksista tai työhaastattelusta ei saa minkäänlaista palautetta. Menee kuukausia eikä edes sähköpostia tule, onko päässyt jatkoon vai ei. Jos pääsisi edes haastatteluun, se olisi edes jotain.

Moni tarvitsee sinua nytkin

”Olen tavannut paljon työnhakijoita, joilla on tunne, että kukaan ei tarvitse heitä. Varsinkin työttömyyden alussa tuo tunne tulee helposti.

Tuolla tunteella ei kuitenkaan ole mitään todellisuuspohjaa, ja tunteesta on päästävä eroon pikaisesti.

Perhe, ystävät, harrastukset – nämä kaikki tarvitsevat sinua edelleen!

Olet edelleen tärkeä kaikille muille, paitsi sille yhdelle työnantajalle, joka on päästänyt sinut menemään. Uusi työnantaja löytyy, kun vain jaksat uskoa itseesi.”