Suomessa on pienet piirit, ja erityisesti työnhaussa tuttujen tai tutun tuttujen suosiminen korostuu monestikin sen pätevimmän kustannuksella. Valitettavasti. Nyt on ihan tutkittu juttu siis.

 

YLE: Sitra: Vain joka neljäs työllistyy hakemalla avointa työpaikkaa

Työpaikan hakeminen on taitolaji. Sitran teettämän työelämätutkimuksen mukaan hakemuksen lähettäminen julkisesti avoimeen työpaikkaan tuottaa harvoin tulosta. Sen sijaan työnhakijan kannattaa olla muilla tavoin suoraan yhteydessä työnantajiin.

Sitran laaja työelämätutkimus Uuden työn valmiudet ja reitit on karua luettavaa julkiselle työnvälitykselle. Alle neljäsosa työtä hakevista on päätynyt nykyiseen työhönsä hakemalla avointa työpaikkaa.

Tutkimuksen mukaan viidesosa on saanut työtä lähestymällä itse aktiivisesti työnantajia. Toinen viidesosa on saanut työtä niin, että työnantaja on sitä heille tarjonnut. Joka kymmenennen ura on puolestaan jatkunut entisen työnantajan uusissa tehtävissä.

Johtava asiantuntija Mikko Hyttinen Sitrasta myöntää, että luvut ovat hätkähdyttäviä, mutta ne kertovat aikojen muuttumisesta.

– Työpaikkoja syntyy monilla eri tavoilla, ja oman aktiivisuuden merkitys on todella keskeinen.

...

Monilla työnantajilla on omia rekrytointikanavia, jolloin väkeä etsitään ensin talon sisältä ja vasta sitten ulkoa. Lisäksi työpaikan laittaminen julkiseen hakuun tuottaa usein ison pinon hakemuksia, joiden läpikäynti on työlästä.