Päivän Hesarissa oli juttua yli 50-vuotiaiden yrittäjyydestä. Jutun lopussa kerrottiin myös yli 50-vuotiaiden työllistymisestä: "Suurin osa yli 50-vuotiaista työllistyy erilaisiin lyhytaikaisiin ja määräaikaisiin tehtäviin."

Siis jos kolmikymppinenkin työllistyy erilaisiin lyhytaikaisiin ja määräaikaisiin tehtäviin, ja sama 50-vuotiailla, niin jääkö työurasta enää nelikymppisenä sitten mahdollisuus työllistyä kokoaikaiseen ja vakituiseen työsuhteeseen? Kysynpähän vaan. Se jää nähtäväksi, ja niitä aikoja tässä odotellessa...

 

HS: Yli 50-vuotiaiden yritykset pärjäävät aiempaa paremmin – ”Nyt alkaa tienaamaankin”

Vaihtoehtoina yrittäjyys tai työttömyys

HS kysyi helmikuussa ely-keskusten ja te-keskusten johtajilta ympäri maata yli 50-vuotiaiden työllistymisestä. Arvio oli tyly. Vain 10–20 prosenttia saa uuden pysyvän työpaikan.

Monen kohdalla vaihtoehtoina ovat joko työttömyys tai oman yrityksen perustaminen.

Johtajien arvion mukaan pysyvät työpaikat ovat nykyisin muutenkin tiukassa. Suurin osa yli 50-vuotiaista työllistyy erilaisiin lyhytaikaisiin ja määräaikaisiin tehtäviin tai heidät kutsutaan lomautuksen jälkeen takaisin.

Kyselyn mukaan viisikymppisinä työttömäksi jääneet työllistyvät helpoiten esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalle, kuljetusalalle ja puhdistusalalle.

Te-toimistojen mukaan työllistyminen vaikeutuu vähitellen, kun ikää tulee lisää. Hieman yli 50-vuotiaiden kohdalla osuus on isompi, mutta yli 60-vuotiaat työllistyvät erittäin harvoin.

Työllistymisen suurimpina esteinä johtajat pitivät yleistä taloustilannetta ja työvoiman kysynnän vähäisyyttä suhteessa työnhakijoiden määrään.

Myös hitautta pidettiin esteenä. Töihin tai koulutukseen ei hakeuduta heti, vaan jäädään odottelemaan. Työttömyyden pitkittyessä työnsaanti vaikeutuu.

Ikäsyrjintä nimettiin yhdeksi työllistymisen esteeksi. Yli 50-vuotiaiden osaamista ja työtehoa saatetaan epäillä. Joskus esteeksi voivat nousta yli 50-vuotiaan omat työnteon ehdot – vuorotöihin ei haluta, eikä paikkakunnan vaihdokseen olla valmiita.

Työnteko on muuttumassa yrittäjämäiseksi ja projektiluonteiseksi lähes kaikilla aloilla. Kyselyyn vastanneiden johtajien mukaan yleistrendinä on, että työsuhde ei ole pysyvä.