YLE: Ensihoitaja Marjaana Holmin työsopimusta ei jatkettu raskauden takia – Tehy: "Suurin osa sairaanhoitopiireistä rikkoo lakia"

Oikeus määräsi Marjaana Holmin työnantajan korvauksiin raskaussyrjinnästä.

Määräaikaisen työsuhteen jatkamatta jättäminen työntekijän raskauden takia on yleistä, vaikka se on lailla kielletty. Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyyn tulee yhteydenottoja aiheesta lähes päivittäin.

Vaasan keskussairaalassa neljän vuoden ajan lähihoitajana työskennelleen Marjaana Holmin työsuhdetta ei jatkettu, kun hän kertoi olevansa raskaana. Määräaikaista sopimusta ei voitaisi jatkaa, koska Holm ei syntyvän vauvan takia voisi tehdä töitä, työnantaja perusteli.

– Pitää pystyä konkreettisesti tekemään se työ, Holm kertoi työnantajan perusteluista Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Hänet toivotettiin tervetulleeksi takaisin töihin perhevapaiden jälkeen. Holm ei kuitenkaan tähän tyytynyt, vaan päätti viedä asian eteenpäin.

– Siinä oli epäkohta, joka vaati korjausta, hän perustelee.

Yli kolmen vuoden oikeusprosessi

Holm ja kaksi muuta samassa sairaanhoitopiirissä työskennellyttä nostivat kanteen vuonna 2013. Oikeudessa työnantaja perusteli työsuhteen päättämistä sillä, ettei lähihoitajan työtä ollut tarjolla, Holm kertoo.

– Myös tuli ilmi sellaista, että olisin jollain tavalla ollut epäpätevä työntekijä, vaikka sitä ei tullut ilmi missään vaiheessa silloin kun olin töissä.

Käräjäoikeus katsoi, että työnantaja oli syrjinyt Holmia raskauden takia. Asia eteni vielä korkeampaan oikeusasteeseen, mutta myös hovioikeus oli sitä mieltä, että kyse oli raskaussyrjinnästä. Sairaanhoitopiiri tuomittiin maksamaan oikeudenkäyntikulut ja kymmenien tuhansien eurojen korvaukset.

"Raskaana olevan ei kuulukaan saada töitä"

Holmin tapaus on valitettavasti hyvin tyypillinen, sanoo Tehyn lakimies Matias Nyman. Lainsäädäntö on kuitenkin selkeä: raskauden perusteella ei voi jättää työsuhdetta uusimatta, jos työn tarve on jatkunut.

– Suurin osa sairaanhoitopiireistä ja kunnista rikkoo lainsäädäntöä, Nyman sanoo.

Työnantajalla voi hänen mukaansa olla tietämättömyyttä tai asenneongelmaa.

– Erityisesti tämä on julkisen sektorin ongelma, syystä tai toisesta. On paljon sellaista kulttuuria, että ajatellaan, että jos nainen tulee raskaaksi, niin hänen ei kuulukaan saada enää töitä. On tosi yleistä, mitä Marjaanallekin sanottiin, että tervetuloa takaisin sitten perhevapaiden jälkeen.

Raskaudesta kannattaa kertoa

Harva tapaus päätyy oikeuteen asti. Esimerkiksi luottamusmies voi neuvotella työsuhteen jatkamisesta työnantajan kanssa.

– Valitettavasti moni pelkää, että jos lähden tästä taistelemaan, niin onko enää työpaikkaa sitten myöhemmin. Täytyy hattua nostaa Marjaanalle siitä, että hän on lähtenyt taistelemaan muiden puolesta, koska nyt hänen entisellä työpaikallaan tilanne on merkittävästi parantunut sen jälkeen, kun asia nostettiin esille.

Työsopimuksia on vakinaistettu, ja nyt kaikki työsuhteista päättävät tietävät, ettei raskaus voi olla työsuhteen päättämisen syy, Nyman kertoo.

– Varsinkin nuoria naisia roikotetaan pitkään määräaikaisisssa suhteissa, vaikka olisi pysyvä työvoiman tarve eli pitäisi tehdä vakituinen työsopimus.

Moni työntekijäkään ei tiedä oikeuksistaan. Toisin kuin moni ajattelee, raskaudesta kannattaa kertoa työnantajalle.

– Vasta kun on kertonut raskaudesta, voi saada suojaa. Jos sen jälkeen työnantaja irtisanoo tai ei uusi työsuhdetta, katsotaan, että se johtuu raskaudesta, ellei ole jotain muuta syytä, jonka työnantaja joutuu näyttämään toteen, Nyman sanoo.

Marjaana Holmin oikeusprosessi päättyi hänen voittoonsa yli kolmen vuoden jälkeen. Työpaikkaa se ei kuitenkaan tuonut takaisin. Hän opiskeil ensihoitajaksi ja työskentelee nykyisin yksityisessä yrityksessä.

– Onhan se ollut tosi raskasta. Jos haluaa työskennellä erikoissairaanhoidossa, niin tuo oli se ainoa lähin piste, missä työskennellä, Holm sanoo.