YLE:ssä oli juttua nuorten korkeakoulutettujen poismuutosta Suomesta:

Suomeen muuttaa enemmän ihmisiä kuin heitä lähtee pois, mutta tulijoiden koulutus on useimmiten matala. Suomesta pois lähtevien kasvattaminen ja koulutus on maksanut yhteiskunnalle satoja tuhansia euroja.

...

 

– Lähtijät ovat hirveän hyvin koulutettuja ja nuoria, siis hyvin laadukasta työvoimaa. Lisäksi he ovat pääasiassa nuoria ihmisiä.  Lähtijät ovat työvoiman kaikkein tuottavinta osaa ja laadukkainta  porukkaa, mikä meillä yleensäkin koulusta valmistuu.

Lähtijät suuntaavat eniten EU:n alueelle tai Kaukoitään. Osa tulee takaisin myöhemmin, mutta eivät kaikki. Tilastokeskuksen tuoreisiin lukuihin pohjautuen tänä vuonna suomalaisia jää maailmalle arviolta vajaa 3 000 enemmän kuin sieltä palaa. Suunta on ollut tasaisesti kasvava, sanoo Myrskylä.

...

 

Myrskylä sanoo, että vaikka Suomeen tulee kaiken kaikkiaan enemmän ihmisiä kuin lähtee, ongelma on laadullinen ja kansantaloudellinen. Kustannus on suuri – satojatuhansia euroja jokaista lähtijää kohden.

– Hänet on kasvatettu, peruskoulutettu, ruokittu, päiväkodissa hoidettu ja terveys on vaalittu lähtöön asti. Myös korkea-asteen koulutus on Suomessa valtion maksamaa. Jos 25–30-vuotias maisteri lähtee Suomesta, niin onhan häneen investoitu aika paljon rahaa, ennen kuin hän on niin laadukas, että voi lähteä.

 

Lue koko juttu täältä:

YLE: Suomi hukkaa veroeurosi maailmalle – tuhansia korkeakoulutettuja lähtee joka vuosi

 

Jos ei osaamista Suomen työmarkkinoilla arvosteta, niin miksi jäädä?