Talouselämä: Suurin ja haastavin työmarkkinoiden muutos kohdistuu itse työntekijään

Ritva Kattelus ja Tom Jokinen: Uraopas. Työelämän lyhyt oppimäärä. Gaudeamus 2017, 250 sivua, 34 euroa.

Enää ei huippututkintokaan takaa varmaa työpaikkaa. Syynä ei ole vain lama, vaan töiden luonne ja vaatimukset ovat perusteellisessa mullistuksessa. Työmaailmaan astuva joutuu mutkittelevaan urapolkuun.

Lakonisesti nimetty kirja kartoittaa monipuolisesti ja yksityiskohtaisesti urapolkua ja opastaa suunnistamaan labyrintissä.

Tekijät kartoittavat työnvälittäjät TE-toimistoista sosiaaliseen mediaan, työn tekemisen muodot kokopäiväisestä pätkätöihin, työntarjoajat yrityksistä yliopistoihin, itsensä työllistämisen startupeista pop up -kauppoihin ja hyväntekeväisyysjärjestöihin.

Yhä useammin ihminen tekee montaa työtä samaan aikaan: esimerkiksi aamulla jakaa postia ja illalla ohjaa liikuntatunteja.

Virallinen työnhaku on vain yksi kanava lukemattomien joukossa – kasvava osa työpaikoista on piilotyöpaikkoja, joiden löytäminen vaatii oma-aloitteisuutta ja kekseliäisyyttä. Työnhakijan itsenäisesti rakentamat monipuoliset verkostot auttavat tässä.

Suurin ja haastavin työmarkkinoiden muutos kohdistuukin itse työntekijään. Oma aktiivisuus on kaikki kaikessa: kannattaa pitää niin montaa rautaa tulessa kuin mahdollista ja verkostoitua etenkin sosiaalisessa mediassa moneen suuntaan.

Työnhakijan persoonalla, käytöstavoilla ja ulkoisella olemuksella on nykyään suuri merkitys. Itsensä tuotteistaminen ja brändääminen on yhtä tärkeää kuin osaaminen.

Johtajat näyttävät mallia tässäkin: he ovat vaihtuneet hoikkiin, hyväkuntoisiin, tyylikkäisiin ja sosiaaliset taidot hallitseviin valmentajiin.

Vastuu omasta urasta on työnhakijan itsensä kontolla. Tämä tuo epävarmuutta, mutta avaa myös uusia mahdollisuuksia.

HYVÄÄ. Uraopas on työnhakijan ensyklopedia, josta hyötyvät kaikkien alojen edustajat.